Šrotovník sladu

25.07.2011 16:03

Ze začátku byl problém se šrotováním zakoupeného sladu.

Naštěstí soused vlastní šrotovník na obilí ,kterým mi slad šrotoval.

Hrubost mletí byla sice o něco jemnější,než by bylo potřeba,ale stačilo to.

Postupem času jsem se rozhodl postavit si vlastní válcový šrotovník

Inspiraci jsem čerpal ze zahraničních i českých webů o homebrewingu.

 

 

Další kamarád vlastní soustruh a tak nebyl problém s výrobou válcu,uložení jsem řešil pomocí ložiskových domečků UCP 204 .

Mezera mezi válci je 0.8-1mm a hrubost mletí je dostatečná.

A hlavně se zásadně urychlilo scezování sladiny.

 

 

Vyskytlo se pár problémů,ale byly vyřešeny a šrotovník dobře slouží svému účelu.

Zatím poháním válce vrtačkou,ale v budoucnu instaluji elektromotor 910 ot./min zredukovaný na cca 300-400 ot./min.

Šrotovník bude třeba zakrýt plechem,pro snížení prašnosti při mletí.