Šrotovník sladu
Ze začátku byl problém se šrotováním zakoupeného sladu.
Naštěstí soused vlastní šrotovník na obilí ,kterým mi slad šrotoval.
Hrubost mletí byla sice o něco jemnější,než by bylo potřeba,ale stačilo to.
Postupem času jsem se rozhodl postavit si vlastní válcový šrotovník
Inspiraci jsem čerpal ze zahraničních i českých webů o homebrewingu.
Další kamarád vlastní soustruh a tak nebyl problém s výrobou válcu,uložení jsem řešil pomocí ložiskových domečků UCP 204 .
Mezera mezi válci je 0.8-1mm a hrubost mletí je dostatečná.
A hlavně se zásadně urychlilo scezování sladiny.
Vyskytlo se pár problémů,ale byly vyřešeny a šrotovník dobře slouží svému účelu.
Zatím poháním válce vrtačkou,ale v budoucnu instaluji elektromotor 910 ot./min zredukovaný na cca 300-400 ot./min.
Šrotovník bude třeba zakrýt plechem,pro snížení prašnosti při mletí.