Domácí mikropivovar Divoký pštros

 

 

 

 

Výroba domácího piva.

 

S výrobou domácího piva jsem již experimentoval někdy v roce 1996 a to zakoupením výrobku HEROLD,což byl mladinový koncentrát.

Pivo se mi ale nepovedlo,bylo nakyslé a NEPITELNÉ.Ani přístup k informacím nebyl v té době takový jako dnes.

Až po 14ti letech jsem na netu zabrouzdal na stránky nabízející sady pro domácí výrobu tohoto ušlechtilého nápoje.

A bylo rozhodnuto. VYZKOUŠÍM TO ZNOVU !

Koupil jsem koncentrát Coopers-Heritage Lager a namíchal svoje druhé pivo.

 

   

 

Čekání na výsledek,než se tento ležák uleží,bylo skoro nekonečné.

Ten den přišel po pěti týdnech a všem zůčastněným první degustace velice chutnalo a nebylo cesty zpět... :-)

Další v řadě byl práškový koncentrát VÚPS a následoval Bruntálský sladový výtažek+chmel.

Piva vyrobená z těchto ingrediencí se také setkala s úspěchem a chutnala.

Následoval další a myslím že logický krok vpřed a to vaření ze základních surovin.

To znamená: voda,slad,chmel,kvasnice.

Veškeré moje domácí pivo je kvasnicové.nefiltrované,nepasterované.

 

 

První vaření

proběhlo v garáži,kde mimochodem vařím stále a to várkou 20 l.světlé pštrosí jedenácky.

Pro začátek jsem si zvolil ten dá se říct nejsložitější postup a to vaření na dva rmuty.

Vše proběhlo myslím hladce a po měsíci a něco  byla první várka úspěšně vypita.

 

 

 

V současnosti

si vařím většinou světlá piva českého typu 10%,11%,12% a někdy nějaký speciál.

Vše se řídí momentální náladou a chutí mých známých a rodiny,pro které je toto pivo převážně určeno.

 

 

Suroviny

Voda:

Vodu používám pouze obyčejnou kohoutkovou,která je kvaliní.

Slad:

základem je slad plzeňského typu-momentálně ze sladovny Bruntál,

speciální slady např.:mnichovský,karamelový,rauch,pšeničný atd...

Chmel:

České chmele odrůd: Žatecký poloranný červeňák,Premiant,Sládek

Kvasnice:

Různé typy sušených spodních i svrchních např.S-23,W34/70,Premium Gold,Danstar Nottinhgam aj.