Černý pštros STOUT

21.04.2012 17:29

 

Černý pštros

 

STOUT

 

 

 

 

Wkipedie píše:

Stout je tmavé pivo typu ale vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek (svrchně kvasící). Tato piva jsou charakteristická hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, někdy s ovocnou příchutí. Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i 8%). Stout je podobný pivům Porter, jejichž historický vývoj byl podobný, nicméně stout se liší použitím praženého ječmene.

 

Várka 30 litrů:

 

Slad Pale Ale - 4,5kg

Slad Mnichovský - 1,5kg

Pražený ječmen - 0,48kg

Slad barvící - 0,12kg

 

Chmel :

Challenger 50g

Premiant 30g

 

Kvasnice :

Safale s-04

 

Toto pivo je vařeno infuzním postupem.

Po našrotování sladů jsem vystřel světlé slady do vody o teplotě 52°C a ohříval na teplotu 67°C

 

na této teplotě je prodleva 60 minut,poté byla provedena jódová zkouška,smícháním kapky jódu a trochy sladiny.

Zkouška ukázala,že je dílo dobře zcukřeno,pokud by nebylo,barva vzorku by byla šedá až modrá.

Pak jsem přidal do díla pražený ječmen a barvící slad a držel na teplotě 67°C ještě 10 minut.

 

 

Poté ohřáto na 76-78°C odrmutování  a přelití do scezovačky.

 

 

a scezování

 

 

Mezitím jsem nastartoval kvasnice-byly použity Safale S-04,jelikož jsem je měl v lednici a končí jim expirace.

Myslím,že u sušených kvasnic je doba použitelnosti ještě hodně přes udanou dobu použití,

 

Kvasnice se mají čile k světu.

 

 

Scezování proběhlo bez zádrhelů a první výstřelek měl 18%cukru.

Barva krásně temná,tak jak to má být.

Celkem nateklo 35litrů 12% sladiny.

 

 

Po scezení proběhl chmelovar,do kterého jsem použil zbytek chmele Chllenger 50g s přídavkem Premianta 30g.

Vše v jedné dávce po zavaření.

Délka chmelovaru 60 minut.

 

 

Po ukončení chmelovaru dílo  roztočit (tzv.whirpool),aby se usadily chmelové kaly,stáhnout

a rychle ochladit.

 


 

Po ochlazení na 22°C přelito do desinfikovaných kvasných nádob ,

zakvašeno rozjetým kvasnicemi.a umístěno do místnost o teplotě 20°C.

Snad se vše podaří a za několik dnů budu stáčet.

Dej bůh štěstí.

 

Stout jsem po 9 dnech stočil při 4,5% zbytkového cukru.

Naláhvován bez surogace pro druhotné kvašení.

První vzorek ochutnán po 6ti dnech ležení a je to velmi dobrá pivko.

Nasycení je pro tento styl optimální a pražené chutě se snoubí s vyšší hořkostí.