Stáčecí přípravek pro plnění malých KEG sudů.

01.08.2011 21:13

Pro ležení piva používám většinou KEG sudy 50 l.což je většinou objem jedné várky.
Problém je,když chci menší množství piva na nějakou akci,nebo jen posezení na zahradě.
Typicky 15 l. KEG sud.
Inspiroval jsem se tedy stáčecí hlavou,kterou na svých stránkách uvádí bishi :
https://www.tourdebier.cz/francek/staceci-strojek-ii/
a sestrojil zařízení pro plnění menších KEGů pomocí protitlaku CO2 na tomto principu.





Základem jsou plastové trubky průměr 20mm(cca1,5m) + 2x koleno 20mm,přechodka plast 20mm - kov 1/2 ", kulový kohout 1/2" a 2x mosazné šroubení5/8"pro pivní vedení.



Pro vedení CO2 jsou použity 2x JG spojka na narážeče,JG "T"kus,JG hadička 9,5mm,2x kulový kohout 3/8",1x šroubení 5/8" a nejaké fitinky.

 



Popis plnění:


Na pivní výstupy obou narážečů připojím trubku a zavřu pivní kohout.
Na vzduchový vstup plněného sudu připojím šroubení s ventily,hadičku pro plyn a kyvetu s redukčním ventilem a na sud ze kterého plním také hadičku plynu.Oba sudy jsou propojeny s kyvetou "T" kusem
POZOR!!! Z obou narážečů musí být vyjmuty zpětné retní klapky,pro pouštění plynu do sudu!!!
Všechny kohouty uzavřu.
Narazím oba narážeče a nastavím tlak z kyvety na 0,8-1bar.

Zatím se tlakuje pouze sud,ze kterého se bude plnit.
Otevřu kohout pro plyn do plněného sudu a nechám vyrovnat tlaky .
Kohout opět zavřu a otevřu pivní kohout.
Pak pootevřu kohout pro odfuk tlaku z plněného sudu a tím začne pivo téct do malého sudu.
Když začne z odvzdušňovacího kohoutu unikat pěna ,zavřu pivní kohout a  hotovo.
Můžu pokračovat dalším soudkem,nebo sudy odrazím.

 


Pivo by mělo být raději podchlazené aspoň na 2-3°C,aby tolik nepěnilo.


Výhodou také je,že takto stočené pivo již neobsahuje tolik kvasnic jako v ležáckém sudu a proto se při manipulaci se sudem minimálně zakalí.