Černý pštros STOUT
Černý pštros
STOUT
Wkipedie píše:
Stout je tmavé pivo typu ale vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek (svrchně kvasící). Tato piva jsou charakteristická hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, někdy s ovocnou příchutí. Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i 8%). Stout je podobný pivům Porter, jejichž historický vývoj byl podobný, nicméně stout se liší použitím praženého ječmene.
Várka 30 litrů:
Slad Pale Ale - 4,5kg
Slad Mnichovský - 1,5kg
Pražený ječmen - 0,48kg
Slad barvící - 0,12kg
Chmel :
Challenger 50g
Premiant 30g
Kvasnice :
Safale s-04
Toto pivo je vařeno infuzním postupem.
Po našrotování sladů jsem vystřel světlé slady do vody o teplotě 52°C a ohříval na teplotu 67°C
na této teplotě je prodleva 60 minut,poté byla provedena jódová zkouška,smícháním kapky jódu a trochy sladiny.
Zkouška ukázala,že je dílo dobře zcukřeno,pokud by nebylo,barva vzorku by byla šedá až modrá.
Pak jsem přidal do díla pražený ječmen a barvící slad a držel na teplotě 67°C ještě 10 minut.
Poté ohřáto na 76-78°C odrmutování a přelití do scezovačky.
a scezování
Mezitím jsem nastartoval kvasnice-byly použity Safale S-04,jelikož jsem je měl v lednici a končí jim expirace.
Myslím,že u sušených kvasnic je doba použitelnosti ještě hodně přes udanou dobu použití,
Kvasnice se mají čile k světu.
Scezování proběhlo bez zádrhelů a první výstřelek měl 18%cukru.
Barva krásně temná,tak jak to má být.
Celkem nateklo 35litrů 12% sladiny.
Po scezení proběhl chmelovar,do kterého jsem použil zbytek chmele Chllenger 50g s přídavkem Premianta 30g.
Vše v jedné dávce po zavaření.
Délka chmelovaru 60 minut.
Po ukončení chmelovaru dílo roztočit (tzv.whirpool),aby se usadily chmelové kaly,stáhnout
a rychle ochladit.
Po ochlazení na 22°C přelito do desinfikovaných kvasných nádob ,
zakvašeno rozjetým kvasnicemi.a umístěno do místnost o teplotě 20°C.
Snad se vše podaří a za několik dnů budu stáčet.
Dej bůh štěstí.
Stout jsem po 9 dnech stočil při 4,5% zbytkového cukru.
Naláhvován bez surogace pro druhotné kvašení.
První vzorek ochutnán po 6ti dnech ležení a je to velmi dobrá pivko.
Nasycení je pro tento styl optimální a pražené chutě se snoubí s vyšší hořkostí.