Divoký chmel
Nastala doba sklizně chmele,ale poblíž žádná chmelnice není.
Rozhodl jsem se proto vyzkoušet divoký chmel.
Někteří domovarníci jej také používají jako náhradu za šlechtěný chmel,ale spíše jen pro zajímavost a zvědavost,jestli to z divokého chmele taky půjde.
V historii byly údajně součástí místního panského pivovaru i chmelnice,možná proto je u nás divoký chmel tak hojně rozšířen.
A potomstvo chmele který používali naši předkové použiji pro vaření piva v současnosti i já.
Mám v plánu uvařit nějaký silnější svrchně kvašený,více chmelený speciál,tak ho řádně nachmelím touto "divočinou" (a mám jméno pro to nové pivo) :-)
Na místě sklizně byly krásné chmelové šišky vidět už z daleka a lákaly k otrhání.
Otrhaný chmel jsem ještě dočistil od zbytků listí a stonků,rozdělil do balíčků po 100g a zamrazil.Mělo by se tak uchovat co možná nejvíce hořkých látek,které skladováním postupně ubývají.
Také jsem uvařil pokusný odvar z 5g tohoto chmele a 5g chmele žateckého červeňáku (granule) pro porovnání hořkosti a abych věděl kolik asi dávkovat divokého chmele oproti chmelovým granulím.
Odvar z divokého chmele byl méně hořký,ale měl v chuti nějkou zvláštní kořenitost,kterou nedokážu přesně popsat.
Dávkování odhaduji 2-3x větší množství oproti chmelovým granulím.
10g granulí = cca 30g divokého chmele zamraženého