Domácí mikropivovar Divoký pštros
Výroba domácího piva.
S výrobou domácího piva jsem již experimentoval někdy v roce 1996 a to zakoupením výrobku HEROLD,což byl mladinový koncentrát.
Pivo se mi ale nepovedlo,bylo nakyslé a NEPITELNÉ.Ani přístup k informacím nebyl v té době takový jako dnes.
Až po 14ti letech jsem na netu zabrouzdal na stránky nabízející sady pro domácí výrobu tohoto ušlechtilého nápoje.
A bylo rozhodnuto. VYZKOUŠÍM TO ZNOVU !
Koupil jsem koncentrát Coopers-Heritage Lager a namíchal svoje druhé pivo.
Čekání na výsledek,než se tento ležák uleží,bylo skoro nekonečné.
Ten den přišel po pěti týdnech a všem zůčastněným první degustace velice chutnalo a nebylo cesty zpět... :-)
Další v řadě byl práškový koncentrát VÚPS a následoval Bruntálský sladový výtažek+chmel.
Piva vyrobená z těchto ingrediencí se také setkala s úspěchem a chutnala.
Následoval další a myslím že logický krok vpřed a to vaření ze základních surovin.
To znamená: voda,slad,chmel,kvasnice.
Veškeré moje domácí pivo je kvasnicové.nefiltrované,nepasterované.
První vaření
proběhlo v garáži,kde mimochodem vařím stále a to várkou 20 l.světlé pštrosí jedenácky.
Pro začátek jsem si zvolil ten dá se říct nejsložitější postup a to vaření na dva rmuty.
Vše proběhlo myslím hladce a po měsíci a něco byla první várka úspěšně vypita.
V současnosti
si vařím většinou světlá piva českého typu 10%,11%,12% a někdy nějaký speciál.
Vše se řídí momentální náladou a chutí mých známých a rodiny,pro které je toto pivo převážně určeno.
Suroviny
Voda:
Vodu používám pouze obyčejnou kohoutkovou,která je kvaliní.
Slad:
základem je slad plzeňského typu-momentálně ze sladovny Bruntál,
speciální slady např.:mnichovský,karamelový,rauch,pšeničný atd...
Chmel:
České chmele odrůd: Žatecký poloranný červeňák,Premiant,Sládek
Kvasnice:
Různé typy sušených spodních i svrchních např.S-23,W34/70,Premium Gold,Danstar Nottinhgam aj.